V případě, že hledáte alternativu k živočišnému mléku, máme pro vás skvělý tip na výrobu vlastního rostlinného mléka. Jdeme na to?

Hledáte novou zábavu a rádi zkoušíte nové věci? Rádi pečete, ale chcete vyzkoušet něco zdravějšího? Přemýšlíte, co jedí dlouhověcí lidé? Nebo trpíte alergií na mléko? Ať už je váš důvod jakýkoliv, zkuste naši alternativu.

Proč s výrobou ztrácet čas, když můžete skočit do obchodu a za pár minut mít doma půl litru mléka? No protože domácí je domácí a svou čerstvostí se mu žádné kupované mléko nevyrovná. Navíc nejste ničím limitováni a můžete míchat oříšky a chutě podle vaši nálady.

Výroba domácího kokosového mléka

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky, tj. cca 160 g strouhaného kokosu
  • 3-4 hrnky, tj. cca 720-960 ml filtrované vody (hustší mléko = méně vody)
  • špetka himalájské soli
  • plátno (staré čisté prostěradlo)

Postup

Krok první: Připravte si veškeré suroviny, ruční nebo stolní mixér, misku. Když máte vše připraveno do misky nasypte kokos a zalijte ho 3 hrnky vody. Je lepší vodu předvařit a nechat alespoň hodinu odstát, ale jde to i bez toho. Přidejte špetku soli a zhruba 2 minuty mixujte. Kokos musí být namixovaný opravdu nadrobno.

Krok druhý: Větší mísu překryjte plátnem a nalijte do plátna umixovanou směs. Následně propasírujte nebo přeceďte jemným cedníkem. Jestliže je mléko příliš husté, zřeďte ještě trochou vody.

Tip: Rozmixovanou dužinu, která zbyla po propasírování nevyhazujte. Je dobrá na výrobu čokolády, müsli nebo do smoothie.

Krok třetí: Mléko, které jste získali po propasírování nalijte do uzavíratelné nádoby a schovejte do lednice. Většinou vydrží 5 dní, ale někdy i déle. Mléko můžete tepelně upravovat nebo pít za studena. Před použitím ale vždy protřepejte.

Výroba domácího mandlového mléka

Co budeme potřebovat?

  • 1 hrnek mandlí
  • 4 hrnky vody
  • plátno

Postup

Krok první: Mandle namočte do vody alespoň na 4 hodiny, ale celý den (noc) je lepší.

Krok druhý: Až budou mandle vykoupané, tak je propláchněte a s vodou rozmixujte v tzv. blenderu.

Krok třetí: Stejně jako u kokosového mléka rozmixovanou směs přeceďte přes plátno. Hotové mléko přelejte do vhodné nádoby a skladujte v lednici. Vydrží opět 4-5 dní.

Tip: Ani tuto dužinu nevyhazujte! Lze použít jako posyp na jogurt, palačinky, drobenku na koláč a nebo z ni udělat dokonce korpus na dort.

Rostlinná mléka se řadí mezi bezlaktózové produkty a jsou skvělou alternativou pro lidi trpící intolerancí laktózy či alergií na laktózu. V obchodech za ně bohužel většinou utratíte třeba 3x více než za obyčejné kravské mléko. Proto je opravdová výhoda si jej vyrobit doma.

Možností rostlinných mlék je spousta. Vyzkoušejte třeba také čokoládové mandlové mléko nebo vanilkové sojové mléko. Nedržte se stereotypů a zkuste něco nového.